Strandryddeuka 5. – 20. september

banner1150x438_preview.jpeg

På grunn av den spesielle situasjonen rundt Coronasmitte har det vært gjennomført lite strandryddeaksjoner så langt i år. Nå arrangeres den store strandryddeuka igjen over hele landet og det er igjen mulighet for å bli med og rydde strender.

VIL DU RYDDE STRENDER I ÅR?

På grunn av restriksjonene i forbindelse med Korona henviser vi til veileder for sikker rydding som er utarbeidet av Hold Norge rent. Du kan lese mer om deres anbefalinger til trygg utforming av ryddeaksjonen her.

 

Hold Norge Rent inviterer til nasjonal ryddedugnad 5. – 20. september som en erstatning for strandryddeuka som ble avlyst i vår. Søndre Helgeland Miljøverk IKS vil også i 2020 bidra til renere strender i våre kommuner. Vi fortsetter kampanjen «Hold Midt-Norge rent» sammen med 10 andre renovasjonsselskap i Midt-Norge, der vi i fellesskap har søkt Miljødirektoratet om midler til å hente og behandle avfall fra kysten, vassdrag og elver.

Det betyr at vi kan hente og ta imot avfall fra strandryddeaksjoner gratis, og vi håper at mange frivillige ønsker å engasjere seg og arrangerer ryddeaksjoner.

Kampanjeperioden blir i år 5. – 20. september. Utenom denne perioden kan vi ikke garantere henting, men vil gjøre vårt beste for å hjelpe. Leverer man selv avfallet på våre gjenvinningsstasjoner er det ikke noe problem utenom kampanjeperioden, men husk uansett å avtale med oss:

 

Vil du rydde?

Uansett om du ønsker henting eller vil levere selv, så ber vi deg om å gjøre følgende:

 

Før aksjonen:

  • Registrer din aksjon i Ryddeportalen til Hold Norge rent – Rydde, og knytt aksjonen din til Søndre Helgeland Miljøverk IKS når du registrerer den.
  • Kontakt oss på telefon 75 11 39 50 og avtal et sted der du skal sette avfallet, eller si fra hvis du har tenkt å levere det selv til oss.
  • Du kan hente gratis ryddesekker på alle våre gjenvinningsstasjoner og alle kommunehus/servicetorg.

 

Etter aksjonen:

 

  • Sette sekkene på avtalt sted (eller lever dem selv på en gjenvinningsstasjon) og gi oss beskjed om at du er ferdig og hvor mye avfall det ble. Send oss gjerne et bilde av avfallet/sekkene.
  • STRANDRYDDEAVFALL SKAL IKKE LEGGES IGJEN I ELLER VED SAMLINGSPUNKT FOR FRITIDSRENOVASJON!!!! AVFALLET TAS IKKE PÅ ORDINÆR RUTE, DERFOR MÅ ALLE SOM HAR BEHOV FOR AT VI HENTER INN AVFALLET TA KONTAKT MED OSS!!!
  • Registrer også mengdene og andre resultater fra aksjonen i ryddeportalen – Ryddenorge.no

 

Planlegger du å gjennomføre en større aksjon eller koordinerer flere ryddelag kan det være mer hensiktsmessig å få tilkjørt en container. Kontakt oss i god tid før aksjonen så kan vi finne en god løsning.

SHMIL’s samarbeid for innhenting av avfall:

SHMIL IKS har inngått samarbeid med oppdrettsnæringen, MOWI, Nova Sea og LetSea, samt foreningen In The Same Boat. De hjelper oss å få hentet inn avfall på kysten der det ikke er mulighet for å hente avfall med bil. Det vi trenger av opplysninger da, er kartkoordinater på hvor avfallet ligger, og bilde av avfallet. Avfallet legges så nært strandlinjen som mulig, og sikres slik at det ikke spres med vær og vind. SHMIL har i år kjøpt inn bigbags for bruk på sånne plasser, som gjøre jobben enklere for de som henter det inn, samt enklere og sikre.

Ta kontakt med oss ved behov for disse.

 

Om ryddeportalen

Vi ønsker at alle registrerer sin aksjon i Hod Norge Rents ryddeportal – “rydde”. Det er et godt verktøy for å få oversikt over planlagte og gjennomførte aksjoner. I ryddeportalen kan man også melde seg på andres aksjoner om man ikke vil opprette sin egen.

 

Ved registrering ønsker vi at du knytter aksjonen til Søndre Helgeland Miljøverk. Slik får vi mer informasjon om hvilke aksjoner som er planlagt i vårt område, og tilgang til viktig statistikk og kontaktinfo. OBS: Rydder du i andre kommuner enn Søndre Helgeland Miljøverk sine kommuner, knytt aksjonen til det lokale renovasjonsselskapet.