Vinner av Returkartonglotteriet

NR6B2219-Gjenopprettet

Kristian Sæther Karlsen fra Sandnessjøen ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på 10 000 kroner sammen med samboer Natalie Lydersen Olsen.

 

Det ble en gledelig overraskelse da vi kontaktet den heldige vinneren. Det var Kristians mamma Bodil Synnøve Sæther Karlsen fra Brasøy som hadde skrevet Kristians navn på kartongen, han var ikke klar over lotteriet selv. Bodil Synnøve har brettet kartonger og deltatt i returkartonglotteriet i mange år, så det var veldig artig at det nå ga gevinst.

Kristian og Natalie har nylig kjøpt hus sammen, så vinnerpengene kommer godt med. De kommer til å delta i returkartonglotteriet heretter.

 

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongene mottatt av SHMIL at den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere. Onsdag 06.04 fikk Karlsen overbrakt diplom fra SHMIL.

 

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen.

 

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet ‘skyll, brett og stapp’. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

 

Miljøet som den virkelige vinneren

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

 

Dette er Returkartonglotteriet

 

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.

 

  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.

 

  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd. For å se hvor du skal levere, se sortere.no

 

  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.

 

  • Flere opplysninger og lotteriregler finner du på grontpunkt.no

 

Visste du at…

  • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
  • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
  • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.